Grødris er noget, som jeg egentlig aldrig har taget stilling til. Jeg har brugt dem én måned om året til de 2-3 gange risengrød jeg spiser i December.
Men da jeg skulle vælge grødris til min webshop ville jeg gerne finde nogen, som er så høj kvalitet, jeg overhovedet kunne støve op.
Første step på rejsen var at finde ud af, hvilket land, der producerer grødris. Det står ikke på de grødris, jeg har fundet i butikkerne. Og det undrede mig, at vi ikke må vide, hvor de kommer fra.
Jeg fandt ud af, at Italien er et kæmpe ris-land. Det giver jo mening, når man tænker risotto. Jeg har fundet en familieejet ris-producent i Piemonte i Italien, hvor de efter min mening laver nogle af verdens bedste ris! De er vanvittig dygtige og meget ærekære omkring deres produkter, og det elsker jeg.
Jeg har valgt sorten Originario, fordi det er den bedste slags grødris. Den er nem at arbejde med, og smager helt som den skal.
Det er en rundkornet ris, så hvis man ikke lige skal bruge den til risengrød eller risalamande, så fungerer den også rigtig godt til risotto!
Jeg får en del sjove spørgsmål om grødris, så vi tager lige nogle hurtige her:
FAQ OM GRØDRIS
Hvad er grødris?
Grødris er en hvid, rundkornet kort ris. De koger helt ud og er derfor gode til grød. Der findes forskellige sorter grødris. Den jeg har valgt er en Italiensk ris af sorten Originario. Jeg køber den direkte fra producenten i Italien, så vi sikrer en høj kvalitet hver gang.
Kan grødris blive for gamle?
Det korte svar er ja. Der er en holdbarhedsdato på grødris også. Men grødris er én af de fødevarer, som sagtens kan holde sig og som man sagtens kan spise efter holdbarhedsdatoen. Se på produktet, duft til det og hvis både duft og udseende er OK, så kan de fint spises.
Hvad kan man bruge grødris til udover risengrød og risalamande?
Grødris kan fint bruges som sushi ris eller til en god risotto. Du kan også blende risene helt fint, så har du rismel du kan bruge til at bage med. Du kan lave klatkager af din risengrødsrest eller de her fantastiske klatkagevafler fra Stinna. Grødris er også et must til riz au lait, der er den franske version af vores risalamande.
Hvorfor skal man vaske ris inden man koger dem?
Der er rigtig meget stivelse i ris, så for at skylle noget af stivelsen ud, kan man vaske sine ris inden man koger dem. MEN: med mine grødris anbefaler jeg, at du IKKE vasker dem inden.
Hvad sker der, hvis man ikke vasker sine ris?
Med grødris er det faktisk bedst ikke at vaske dem inden brug. Med andre typer ris anbefales det ofte, at du vasker dem inden brug for at vaske noget af stivelsen ud. Hvis du ikke vasker dem, bliver de mere klisterede, og det er egentlig det vi gerne vil have til risalamanden.
Hvorfor må ris ikke varmes op igen?
Måske har du hørt, at ris ikke må varmes op igen, når de er kogt. Det er fordi ris kan indeholde bakteriesport, der kan give madforgiftning. Hvis du køler risene hurtigt ned og kommer dem på køl, mindsker du risikoen for bakterier. Kolde ris kan opbevares på køl i op til 4 dage.