I min søgen på den perfekte risalamande, har jeg fundet ud af, at der må være lige så mange versioner, som vi har af frikadelle-opskrifter. Mange familier har én opskrift og én bestemt måde at gøre det på. I min familie taler vi stadig om året, hvor min bonus-mor skulle eksperimentere med at komme lidt citronskal i. Det fungerede ikke for os. Så med en vis portion ærefrygt, så har jeg lavet min egen opskrift, som du får her.
Her får du min version på det, jeg synes, er verdens bedste risalamande.
Verdens bedste risalamande
Del
Verdens bedste risalamande
Personer
4
Risalamande kan laves på mange måder, og der er ingen rigtig måde at gøre det på.
Hvis jeg først laver risengrød, så kommer jeg ikke vanilje med. Men hvis jeg ved, jeg skal lave risalamande fra starten, så koger jeg vaniljen med i grøden. Det giver en ekstra god vaniljesmag!
Jeg lader også stangen ligge sammen med grøden, når den står på køl natten over. Det kan misfarve grøden en lille smule, der hvor stangen har ligget. Men det synes jeg ikke, man ser når den er rørt med mandler og flødeskum.
Og så er risalamande en god dessert hele året! Om sommeren med friske bær og kirsebærsauce eller en jordbær/rabarber sauce. Men hvis du vil "gemme" risalamande til juletid, så man ikke bliver træt af den, så er det også helt forståeligt.
Ingredienser
-
1 liter sødmælk
-
190 g grødris
-
1 knivspids salt
-
0,5 vaniljestang, jeg bruger Tahiti fra Mette Ravn Vanilje
-
60 g sukker
-
200 g mandler
-
5 dl piskefløde
-
1 glas Rie’s Originale Kirsebærsauce
-
1 stk. mandelgave efter eget valg
Fremgangsmåde
Kom mælk, grødris og salt i en gryde. Rør rundt konstant ved mediumhøj varme. Mit komfur står på 6 i starten.
Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med så meget sukker som muligt. Kom vaniljesukkeret og den tomme, halve vaniljestang op i gryden. Kog grøden forsigtigt ved konstant omrøring. Skru ned for varmen i takt med grøden tykner. Når grøden har en god konsistens (lidt som en risotto), skal den i en lufttæt beholder og på køl til næste dag eller som minimum til den er kold
Smut mandlerne, hvis de ikke allerede er smuttede. Læg den flotteste mandel til side. Hak dem groft. Pisk fløden til let skum (vigtigt ikke at piske for meget). Den skal bare lige være blevet til skum.
Tag vaniljestangen op af grøden, og vend forsigtigt lidt af flødeskummen med grøden, så risene bliver godt fordelt. Vend den resterende flødeskum i. Vend til sidst de hakkede mandler i og gem den hele mandel i risalamanden også.
Servér med kold eller lun kirsebærsauce.