Vanvittig god vanilje - tips og tricks

Som med de fleste fødevarer, betyder kvaliteten enormt meget. Sådan er det også med vanilje. Derfor er det virkelig vigtigt, at vælge den rigtige type vanilje til det formål, man har. Der er nemlig en verden til forskel, og vi kender vist alle sammen til de tørre stænger nede i supermarkedet. Det her er noget andet. 

Alt hvad jeg ved om vanilje har jeg lært fra Mette Ravn. Jeg mødte Mette i 2019, fordi jeg brugte hendes vanilje til mine syltede grønne tomater, dengang jeg havde virksomheden Syltet. 

Mette Ravn ejer virksomheden Mette Ravn Vanilje, og har sin egen vaniljefarm i Tanzania. Her har hun 14 hektar, hvor de ca. 40.000 vaniljeplanter hver dag passes og plejes af 50 medarbejdere. Derudover sælger hun den absolut bedste vanilje fra hele verden, og det er naturligvis den vanilje jeg bruger til min kirsebærsauce. 

Sidste år skrev Mette 'Bogen om Vanilje', som er must read. Der er både en masse god og nyttig viden om vanilje og 27 opskrifter fra bl.a. Ditte Ingemann, Louisa Lorang, Maja Vase, Torben Bang og mig.


Om vaniljen i kirsebærsaucen

Til kirsebærsaucen har jeg valgt en fuldmoden vanilje (der også kaldes noire fendue) af sorten Planifolia fra Madagascar. Den har fået lov til at hænge længere på vaniljeplanten, og har dermed åbnet sig i den ene ende. Fordi det ikke ser særlig pænt ud, bliver vaniljen plukket tidligere. Jeg havde aldrig hørt om denne type, før Mette fortalte mig om den. Den længere modningstid giver en fantastisk smag. Den er frugtig og blomstret, og har noter hen ad røde æbler, pærer, kamille og en undertone af god mørk chokolade. Den passer perfekt til kirsebærsaucen, synes jeg.

Om vaniljen til risalamanden

Til risalamanden anbefaler jeg Mette Ravn's Tahiti vanilje. Den er af sorten Tahitiensis . Jeg har netop valgt Tahiti, fordi den er helt fantastisk god til cremer! Den er frugtig og floral med intense noter af anis, tropiske blomster, kokos og gule stenfrugter. Stangen er tyk og virkelig potent, så hvis du skal bruge den i en opskrift, ville jeg bruge 1/4 af denne stang, hvis opskriften skriver 1 vaniljestang. I mine opskrifter skriver jeg, hvilken type vanilje jeg bruger. 

Den kan du købe Mette Ravn's Tahiti Vanilje i min webshop her

 

Opbevaring af vanilje

Vaniljen kommer i et aflangt glas, så opbevar din stang i det. For at vaniljestængerne holder sig bedst, skal have en smule luft omkring sig. Men ikke for meget, for så vil de tørre ud. 
Når du laver risalamande, så skrab kornene ud af stangen og kog endelig stangen med i grøden. Der sidder nemlig masser af god smag i stangen. 
Hvis du ikke skal bruge stangen, så gem den endelig! Du kan fryse den og hakke den i en minihakker dagen efter, og bruge den til vaniljesukker. Du kan komme den i i hvidvinseddike, så har du en god vaniljeeddike til dressinger. Eller du kan komme den i et glas med en god, dansk honning. 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.