Kom i julehumør

Som barn kom humøret helt uden at jeg skulle gøre en indsats. Glæden ved at slå øjnene op, og vide at man fik lov til at åbne en julekalender, var magisk. Vi havde én fra Tv2’s julekalender, én fra DR’s julekalender og så havde min tvillingebror og jeg hver en chokoladekalender.

Det er jo 30 år siden, så det var slet ikke som alle de fancy julekalendere, man kan få i dag. Men dem, med de små firkantede virkelig dårlige chokolader. Og jeg elskede det.

I dag synes jeg, det kan være lidt svært at få julehumøret frem. Det drukner nemt i arbejde og travlhed, og måske også forventningen til, at nu skal man hygge ekstra meget på kommando. De seneste par år har jeg oplevet, at når kalenderen skriver 23. december, så mangler jeg stadig at få den der julefølelse. Den rigtige julestemning. Og pludselig, er julen overstået uden at man får set sig om.  

Så er de ting, jeg gør, når julehumøret svigter og trænger til et nøk op. 

1. Bag æbleskiver
Du behøver ikke lave en kæmpe portion, men hjemmelavede æbleskriver kan altså noget! Det kræver selvfølgelig en æbleskivepande, men jeg synes det er den hyggeligste aktivitet. Jeg laver en halv portion og hvis vi ikke er så mange, så fryser jeg resten, så har man en nem dessert til de andre juledage. 

2. Klip julehjerter
Det behøver ikke være en kæmpe klippe-klister-dag, hvor du inviterer alt og alle. Det kan sagtens bare være en aften i stedet for at se TV eller en hyggelig aktivitet med en veninde.

3. Gå i Tivoli
Hvis det ikke får dig i julehumør, ja så ved jeg ikke. De mange julelys i vintermørket, juleboderne, gløgg og traditionerne. Tivoli emmer af jul, og får mig i hvert fald i lidt mere julestemning for hver gang jeg er der i december. 

4. Hør julemusik
Jeg er ikke den største fan af julemusik, men det kan da alligevel noget. Jeg tror i hvert fald helt sikkert, det hjælper på julestemningen. For mig hjælper det også ikke at gå alt for tidligt i gang med at høre julemusik. Det er noget, jeg kun hører i december og kun lidt af gangen, så jeg ikke når at blive træt af det.

5. Se en julefilm
Præcis som med julemusikken, har jeg ikke et langt repetoire af julefilm, jeg absolut må se, men når det nu skal være, så synes jeg altså også det kan noget i forhold til at skabe julestemning. Der findes utallige lister over de bedste julefilm, så det er bare med at søge og du skal finde. 

6. Tag på julemarked
Der findes et hav af gode julemarkeder. F.eks. Esrum Kloster, Gisselfeld Juletorv, Jul på Gavnø, Oremannsgaard’s markeder, og Finderskeepers er mine favoritter.

7. Køb julegaverne i god tid
Julestemningen kommer for mig også, når jeg giver mig god tid til at finde de helt rigtige julegaver. Jeg prøver at lave en god plan med julegaver til dem, jeg skal give til, og sætter god tid af til at købe. Jeg synes, glæden ved at give er større, når man giver noget, som er gennemtænkt, og som ikke er købt i sidste øjeblik. Gør evt en dag ud af det med en veninde eller kæreste. Drink varm kakao og shop rundt i hyggelige butikker til gaverne er i hus. 

8. Pak julegaverne fint ind
Når du nu har brugt tid og penge på at købe nogle gode julegaver, så synes jeg, de fortjener at blive pakket fint ind. Køb noget ekstra flot papir og lækkert silkebånd. Mal dine egne til og fra kort eller brug dem du får med i din pakke fra Rie’s Originale her på webshoppen. Nogle år bruger jeg også printede billeder fra min Instax Mini Printer. Det er så nemt og alle bliver glade for et godt billede af dem selv eller af dem selv og mig.

9. Send julekort
Det der med at sende 'rigtige' breve er vist en uddørende ting. Desværre. For man får så sjældent post i dag, og glæden ved at modtage et rigtigt, håndskrevet brev er stor. Jeg har lidt en forestilling om, at det skal være som når min mor skrev 30 julekort og det tog en halv dag. Men sådan behøver det ikke at være. Skriv 2 eller hvad du orker. Måske til én, du ikke har talt med i lang tid? Min moster boede i Italien, og sendte nogle gang et postkort, hvor der bare stod "hej". Vi grinede af det, og spurgte, hvorfor hun ikke skrev en længere tekst. 'Fordi jeg bare ville vise, at jeg tænkte på dig', svarede hun. Det behøver ikke være så kompliceret.

10. Bag julekager
Præcis som med æbleskiverne, behøver julekager ikke være et heldagsprojekt. Der findes mange gode opskrifter på nemme julekager eller konfekt, og glæden ved at spise noget hjemmelavet, er stor. Ellers er jeg sikker på, at din nabo også vil sætte pris på en pose hjemmelavede julekager.

11. Hav et kalenderlys
Et kalenderlys kan være stressende for nogen, fordi man skal følge med talrækken, og helt ærligt - er der overhovedet nogen der kan det efter den 7. december? 
Men et kalenderlys skaber altså bare julestemning, så jeg prøver hver år. Jeg er blevet vild med dem fra Line Jensen eller det her fra Kiosk48th+Faust. Så skal du nemlig ikke tænkte på at følge med den rigtige dato.

12. Pynt op til jul
Min far elsker nisser. Så jeg er vokset op i et hjem med 1000vis af nisser. Det er først som voksen jeg har indset, hvor tidskrævende det er, at pynte op - og tage ned ikke mindst. Så helt så meget pynt, bliver det ikke til hjemme hos mig. Men lidt pynt kan også noget! Det er hyggeligt, at se de fine julekugler år efter år, og jeg går op i at gemme og gense arvestykkerne.


13. Sylt rødbeder 
Ja, det mener jeg! Du skal sylte rødbeder, fordi det er mega hyggeligt, smager fantastisk, og glæden ved at kunne sætte noget hjemmelavet på bordet til julefrokosterne - eller bare hverdagsbordet - er stor. Det behøver ikke være mega bøvlet, og du behøver ikke lave en kæmpe portion. Kog rødbederne med skræl, og tag den forsigtigt af. Skær dem op og kom dem i et helt rent glas. Lagen laver du af 1:1 vand, sukker, eddike. Kom hele peberkorn og laurbær i lagen. Det kan ikke gå galt, og hvis det gør, så ringer du til mig på +45 2533 8105. Jeg har syltet tonsvis af grøntsager i 7 år, og kan få dig ud af enhver sylteknibe. 

14. Få dig et juletræ
Ja, det er da lidt besværligt, dels at slæbe hjem og dels at slæbe afsted igen når julen er overstået. Men duften af gran i stuen er helt fantastisk. Et juletræ er fuldstændig magisk, og hos mig har vi et lille træ hvert år, som jeg pynter dels med arvestykkerne fra jul, nyanskaffelser og så rigtig mange mad-relaterede julekugler. 

15. Sænk forventningerne
Jeg tror, at én af grundene til, jeg kan have svært ved at komme i julestemning er, at jeg har haft meget høje forventninger, nogle år. De sidste par år har jeg forsøgt at slække lidt på kravene, og det har helt klart hjulpet. 
Du kan lave alle punkterne på min liste eller ingen af dem. I virkeligheden bliver julen hyggeligst, hvis vi slapper af, nyder hinandens selskab, og sænker forventninger. 

 

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.