Hvorfor er min kirsebærsauce så god?

Jeg har faktisk aldrig brudt mig om kirsebærsauce.

Det blev max til en enkelt dråbe for syns skyld. Sådan var det lige indtil jeg udviklede en opskrift, som jeg godt kan lide. Risalamande er nemlig en kæmpe favoritdessert. Jeg spiser meget og også meget gerne til morgenmad den 25. december.

Som fødevareiværksætter, udvikler jeg produkter, jeg godt selv kan lide. Så jeg blev nysgerrig på, om jeg kunne udvikle en rigtig god kirsebærsauce. Når nu min kærlighed til risalamande er så stor, så synes jeg, der manglede noget.  
Jeg måtte i tænkeboks, og her tog jeg udgangspunkt i friske kirsebær. For dem elsker jer. Så spørgsmålet var: Hvad sker der i processen fra det friske bær bliver til  sauce, som gør, at jeg ikke kan lide saucen? 


Ny produktionsmetode

Jeg kom frem til, at kirsebærsmagen skal være i fokus. For når nu jeg elsker smagen af friske kirsebær, så er det jo ikke selve kirsebærsmagen, jeg ikke kan lide. Men mere det, den bliver til, når den er forarbejdet til en sauce.

Derfor blev mit fokus at få styr på de to, efter min mening, vigtigste ingredienser; kirsebær og vanilje. Jeg fandt ud af, at de fleste andre kirsebærsaucer produceres med vand som første ingrediens. Og som med alt andet med smag, så vil man helst pakke max smag i enhver sauce. F.eks. vil man jo aldrig lave en almindelig sauce med vand som den første ingrediens. Så her ville jeg starte med noget, der smager af kirsebær.

Derfor er basen i min kirsebærsauce kirsebærsaft. Så starter vi jo allerede dér med max kirsebærsmag. Mange andre vil tilsætte kirsebær til deres vand og dermed koge smagen af kirsebær ud i vandet. Det er billigt og nemt. Saften er dyr, men den er det værd! Og så tilsætter jeg bærerne til sidst i processen, fordi de derved får lov til at holde på al deres smag. Det giver, synes jeg, nogle langt bedre kirsebær i sovsen også.

 

Få ingredienser kræver ekstra høj kvalitet

Når der er så få ingredienser, er det virkelig vigtigt, at det er god kvalitet. Så derfor bruger jeg danske kirsebær og dansk kirsebærsaft. 

Vaniljen jeg bruger er fra Mette Ravn Vanilje. Mette Ravn er nok den person i Nordeuropa, der ved mest om vanilje. Hun leverer en super høj kvalitet, og det er præcis sådan, det skal være. Den vanilje vi bruger i selve kirsebærsaucen er en Noire Fendue Vanilje fra Madagaskar. Det er en fuldmoden vanilje, hvor man lader vaniljen hænge længere tid på planten, så den åbner sig i enden. Det gør, at vaniljen får en mere udviklet smag, hvilket passer rigtig godt til en kirsebærsauce. 

 

Sødt på sødt og mere sødt

En anden ting er, at al det kirsebærsauce, jeg har smagt, er meget sødt. Og sødt (kirsebærsauce) på sødt (risalamande) med mere sødt (dessertvin) er altså ikke en god kombination. Jeg er en sukkergris, men når man lige har spist brunede kartofler (altså kartofler med karamel), og en normalt ret sød julesovs, så kræver det altså lidt syre for at balancere det hele.

Jeg synes derfor, en god kirsebærsauce også skal være lidt syrlig. Ikke så man kniber øjne, men bare så man lige får lidt kilder på tungen. Sød og syrlig. Det passer nemlig helt perfekt til risalamande.


Økologi duer ikke her

Min kirsebærsauce kan ikke være økologisk, desværre. Der er to årsager; dels har jeg haft problemer med produktionen, når vi har testet. Bærerne opfører sig helt vildt forskelligt fra gang til gang, og vi kan ikke få en høj nok kvalitet. Og dels er de øko bær, jeg gerne vil bruge, meget små. Så når vi udstener dem, bliver de meget smattede. Og det giver nogle små, smattede og kedelige bær i selve saucen. Det duer ikke. Så i stedet får vi danske bær og dansk saft af super kvalitet. 
 

Så det er altså grundene til, hvorfor min kirsebærsauce er helt fantastisk. Så jeg håber, du har lyst til at prøve den! 
Men hvis du nu af en eller anden grund ikke vil have min kirsebærsauce på julebordet (stor fejl, men dig om det :) ), så får du lige et god trick til at vælge en god kirsebærsauce.

 

Et godt trick til at vælge din kirsebærsauce

Et godt trick til at vælge en god kirsebærsauce, hvis du ikke lige har mulighed for at smage den, er at kigge på ingredienslisten. Hvis vand står først, så er det ikke et godt tegn. Alle ingredienserne står jo i rækkefølge efter det, der er mest af. Så hvis vand står først, så køber du først og fremmest vand, og det går ud over kirsebærsmagen. Til sammenligning indeholder min kirsebærsauce 78% kirsebær. 

Derudover er en god kirsebærsauce meget mørk i farven, og så selvfølgelig produceret med danske bær. 

Selv hvis du normalt ikke kan lide kirsebærsauce, så håber jeg, du har lyst til at prøve min version. Måske du vil ændre mening. Det håber jeg. 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.