Jeg har en ting med kogebøger. Jeg elsker dem! Egentlig følger jeg sjældent en opskrift, når jeg laver mad. Men kogebøger kan noget helt særligt. Når jeg ikke kan sove, så vælger jeg 3-4 kogebøger fra min efterhånden store samling, og bladrer dem igennem til jeg falder i søvn. Mad gør mig nemlig både rolig og glad, så jeg nemt kan falde i søvn.
Jeg har en tradition med, at jeg skal købe en kogebog på lokalsproget, når jeg rejser til et nyt land. Også selvom jeg jo ofte ikke forstår, hvad der egentlig står. Derfor vælger jeg ofte en kogebog med mange billeder, og helst med opskrifter, der fortæller noget om det land, jeg er i. Jeg synes, det fortæller meget om en kultur, hvilken mad de spiser. Nogle samler på køleskabsmagneter fra forskellige lande, jeg samler på kogebøger.
Men efter at have læst den fantastiske bog af Martin Kongstad; ’Kokken der holdt op med at rødme’, fik det mig til at tænke på hvilke andre bøger, der mon findes til os, der elsker mad. Altså ikke kogebøger, men bøger om mad eller kokke, som er værd at læse.
Så her er altså bøger til foddies, madnørder og anyone som gerne vil læse en god bog. Om det så er til julegave, mandelgave, til din bogreol eller noget helt fjerde, ja det vil jeg lade dig om.
Jeg synes, denne type bøger er svære at finde, for når jeg googler, er det som regel kogebøger, der kommer frem. Så jeg har spurgt mine madinteresserede følgere på Instragram, og her er den liste, som vi sammen er kommet frem til.
KOKKEN DER HOLDT OP MED AT RØDME af Martin Kongstad
Fantastisk bog! Man følger kokken Magne Oldenburg, der jagter en Michelin stjerne. Magne møder en ambitiøs kvinde fra Gl. Rye, Madeleine, og sammen med investoren Carsten skal de have en Michelin stjerne til Magne’s restaurant. Uanset hvad.
Bogen handler om de omkostninger, der følger med succes, og er skrevet af Martin Kongstad, der gennem sine mange år som madanmelder, har et indgående kendskab til restaurantionsbranchen. En bog jeg kommer til at læse igen og igen.
KOKKEN DER FIK NOK af Francis Cardenau
Francis Cardenau var den første til at få Michelin stjerner til Danmark, og han har og har haft en helt enorm betydning for madkulturen i Danmark. I bogen følger man Francis i det år, hvor han indser, at han efter 45 år i restaurationsbranchen har fået nok. Man får også et gribende indblik i Francis’ barndom i Sydvestfrankrig. Francis er en meget vigtig person for ’Mad Danmark’, og det her er en helt fantastisk bog alle vil have glæde af at læse.
NEUROGASTRONOMI af Nikolaj Buchardt og Rasmus Bredahl
Mad er ikke bare mad. Mad er også videnskab. Nikolaj og Rasmus skriver selv følgende om bogen:
Hvorfor bliver vi stimuleret af noget, der knaser? Hvorfor går vi automatisk uden om fødevarer, der har en bestemt farve, mens andre farver lokker os? Og hvorfor taler vi så meget om smag, når vores lugtesans i virkeligheden giver os tusind gange så mange impulser? Det giver denne bog dig svaret på. Den tager dig med på en rejse ind i den hjerne, der fuldstændigt styrer alt, hvad der foregår, når du bliver sulten, og mens du spiser.”
Det lyder komplekst, og det er det også, men bogen er skrevet i et let sprog, og indeholder ca. 50 opskrifter, der viser hvordan du kan bruge de principper, du lærer om i bogen.
Rasmus holder desuden nogle virkelig gode workshops om emnet, så hold øje med dem på hjemmesiden https://neurogastronomi.com/.
FORNEMMELSE FOR SMAG af Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæk
Dette er en bog for dem, der vil forstå mad på et nyt niveau.
Forfatterne skriver selv: ” Madlavning og kogekunst drejer sig i høj grad om at ændre råvarernes fysiske og kemiske egenskaber og transformere råvarerne til mad og måltider. At lave mad bliver derved i høj grad en øvelse i at frembringe en ønsket mundfølelse af råvarerne og den tilberedte mad.
Denne bog sætter fokus på mundfølelsens betydning for madens samlede smag. Det fokus kan føre til mere velsmagende måltider og i nogle tilfælde også til sundere mad. Samtidig kan viden om, hvordan madens fysiske egenskaber skaber mundfølelse, give inspiration til et mere spændende og alsidigt køkken med masser af overraskelser”.
Præcis som bogen ’Neurogastronomi’ giver denne bog dig en viden, der kommer til at ændre den måde, du tænker mad på.
MAN KAN IKKE SPISE RUGBRØD HELE TIDEN af Martin Kongstad
Martin Kongstad skildrer på fin vis historien om Hansen Is, og en familie, der har været med til at ændre dansk is-kultur. Man følger familien gennem 100 år og 4 generationer med is.
En spændende bog, der fortæller historien om hvordan passion og nørderi har været med til at flytte en is-kultur der for 100 år siden var stort set ikke eksisterende til i dag, hvor is er lig med sommer og sol.
BEARNAISE ER DYRERNES KONGE af Martin Kongstad
Tredje bog på min top 10 liste, der er skrevet af Martin Kongstad. Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker den måde, som Martin Kongstad skriver på.
’Bearnaise er Dyrernes Konge’ er hans samlede tekster om mad fra 1994-2018. Titel er desuden madanmeldelser på radio, hvor Kongstad anmelder en restaurant og taler med en ledsager undervejs. Men bogen er min favorit, fordi den giver et unikt indblik i restaurantionsbranchen gennem over 25 år.
KITCHEN CONFIDENTIAL af Anthony Bourdain
Anthony Bourdain behøver nok næppe en introduktion. Men hvis du alligevel vil vide lidt, så var han en verdenskendt kok og forfatter, der især var kendt for sine rejsedokumentarer. Bourdain var en stor personlighed i hele mad verdenen. For at sætte det i perspektiv skrev Obama om Bourdain ”He taught us about food — but more importantly, about its ability to bring us together. To make us a little less afraid of the unknown”. Bourdain døde som 61 årig den 8. juni 2018.
’Kitchen Confidential’ opstod, fordi Bourdain udgav en artikel I The New Yorker, ”Don’t Eat Before Reading This’. Artiklerne blev så stor en succes, at bogen efterfølgende blev skrevet. Bogen giver et indblik i restaurantionsbranchen og lægger ikke fingrer imellem.
Et ’must read’ for enhver der går op i mad.
DANMARKS GASTRONOMISKE REVOLUTION af Ole Troelsø
I 2010 blev Noma verdens bedste restaurant på ’Worlds 50 Best’ Listen. I 2011 vandt Rasmus Kofoed guld til Bocuse D’Or. Det var to skælsættende begivenheder for den gastronomiske revolution, som Danmark har været igennem.
De seneste 30 år har været vigtige for den danske madhistorie, og det skildres på fineste vis i denne bog.
Ole Troelsø er journalist og gastronomiredaktør på Børsen, og har siden 2001 anmeldt restauranter i hele Danmark, og er en af de mest kendte anmeldere i Danmark.
TO THE BONE af Paul Liebrandt and Andrew Friedman
Paul Liebrandt er Michelin-kok og medejer af restauranten ’Corton’ i New York, og hovedperson i dokumentaren ’A Matter of Taste: Serving up Paul Liebrandt’. Bogen her skildrer hans liv fra da han som 15 årig startede i restaurantionsbranchen og senere fandt sig selv på de fineste restauranter i både London, Paris og New York.
Dette beskriver bogen kort og godt: “Punctuated throughout with dishes that mark the stages of his personal and professional life, all of them captured in breathtaking color photography, this is Liebrandt’s literary tasting menu, a portrait of a chef putting it together and constantly pushing himself to challenge the way he, and we, think about the possibilities of food”.
DE FEM FRANSKE KOKKE – Espen Uldal
Det hele begyndte i 1970 på en café ved siden af Hostellerie de la Poste i byen Avallon i Frankrig, hvor det lykkedes ægteparret Lene og Sven Grønlykke at overtale den 25-årige kok på La Poste, Michel-Patrick Michaud, til at komme til Danmark og skabe et fransk menukort på deres nyrenoverede kro i Faldsled, der skulle åbne i 1971.
Herfra begyndte udviklingen af det danske køkken, som vi kender i dag, og det var en sej kamp, for Danmark var et gastronomisk uland. Men sammen med sine fire landsmænd, Jean-Louis Lieffroy, Christian Bind, Daniel Letz og Francis Cardenau, foretog Michaud nogle af de mest afgørende kvantespring i dansk madhistorie.
En eminent bog med mange gode anekdoter.
Det var mine anbefalinger på de 10 bedste bøger for madnørden. Jeg håber, det giver anledning til en masse gode timers underholdning for dig.